Lu Jong, Tibetaanse helende Yoga

Lu Jong is een eeuwenoude Tibetaanse Yoga. Het is een meditatie in beweging, samen met een bewuste ademhaling. Bij Lu jong speelt de adem een belangrijke rol. Lu jong is ontwikkeld  voor zelfheling. De oefeningen heffen blokkades op zowel fysiek, mentaal als energetisch. Op deze manier kunnen we doeltreffend ziektes aanpakken, onze negatieve emoties transformeren en ons energieniveau verhogen. De oefeningen zetten je met beide benen op de grond (aarden) .

De Lu Jong oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd en bekwaamheid. Ze hebben een diepgaande werking. Het vergroot ons lichaamsbewustzijn en kalmeert de geest. Wanneer onze geest helder is, hebben wij toegang tot onze aangeboren wijsheid en kunnen wij leven met liefde en mededogen. Lu Jong geeft direct nieuwe energie, openheid, kracht, acceptatie, rust en vertrouwen

Lu Jong bevordert een Mindfullness houding: we leren hier en nu te zijn. Lu Jong is eenvoudig maar het kan je leven veranderen.

 

Geschiedenis

Lu Jong is een aloude Tibetaanse methode uit de Tantrayana en Bön tradities en is geworteld in de Tibetaanse geneeskunst. ‘Lu’ betekent lichaam en ‘Jong’ betekent transformatie.

De milde maar toch krachtige Lu Jong oefeningen zijn ongeveer 8000 jaar geleden ontstaan in Tibet. Hoog in de bergen leefden kluizenaars in nauw contact met de natuur en begrepen dat de elementen uit de natuur (aarde, wind, vuur en water) ook in hun eigen lichaam aanwezig waren.

Lu Jong beschouwd de adem als de brug tussen lichaam en geest. Lu Jong yoga laat de energie, de wind en de adem beter door alle kanalen (chakra’s), meridianen en organen stromen. Gedurende ons leven zetten emoties en gedachtepatronen zich vast in ons lichaam en vormen blokkades (de chakra’s sluiten).

De Tibetaanse Geneeskunst baseert zich op de overtuiging dat vrijwel alle ziekte in onze wervelkolom ontstaan. De wervelkolom is het meest centrale en structurele onderdeel van het menselijk lichaam waar blokkades zich vastzetten. In de vorm en beweging wordt herhaaldelijk druk op bepaalde punten uit geoefend. Op deze manier werken we voorzichtig met de wervelkolom en wordt ruimte gecreëerd rond de wervels.

Dit masseren maakt de blokkades los (maakt de chakra’s open) waardoor via ademhaling de energie weer kan stromen en blokkades oplossen.

 

 

 

Tulku Lobsang heeft een grote connectie met de bewegingstradities van het Tibetaans Boeddhisme. Na vele jaren studie bij meesters van alle belangrijke overdrachtslijnen verzamelde hij de bewegingen in een heldere praktijk. Daarna paste hij de bewegingen aan om tegemoet te komen aan de Westerse noden. Je hoeft er niet lenig voor hoeft te zijn.

 

 

 

De 5 Elementen

 

De Lu Jong Yoga begint altijd met bewegingen gebaseerd op de vijf elementen uit de natuur:

Ruimte, Aarde, Wind, Vuur en Water.  De oefeningen van de 5 elementen zijn gericht op de bewegelijkheid van de wervelkolom.

Houdingen

De 5 elementen oefeningen worden staand uitgevoerd. De meeste andere oefeningen zijn zittend (vajra positie/kleermakerszit). Als je lichamelijke klachten hebt en niet op de grond kunt zitten, of moeilijk kunt staan, kunnen alle oefeningen ook op een stoel gedaan worden.

 

Lichaamsbewustzijn

 

Belangrijk is om tijdens de oefening van Lu Jong goed naar de signalen van je eigen lichaam te luisteren en binnen de grenzen te blijven die het lichaam zelf aangeeft. Lu Jong is een zeer milde Yoga vorm, het mag geen pijn gaan doen. Bij aanhoudende klachten tijdens de oefeningen adviseer ik u naar een huisarts te gaan.

 

Door regelmatig de oefeningen te doen, houd je lichaam en geest gezond.

 

Tulku Lobsang, Nangten Menlang

 

“Moge het beoefenen van Lu Jong het lijden van alle mensen verminderen”

Tulku Lobsang Rinpoche

 

Tulku Lobsang

Tulku Lobsang is een hooggewaardeerde Tibetaanse arts en een eigentijdse Boeddhistische leraar. Hij reist de wereld rond om de helende wijsheid van Tantrayana te delen, en de gezondheid en het geluk van allen te verhogen. In 1976 werd hij geboren in het Noordoosten van Tibet. Hij trad de lokale Boeddhistische kloosterschool binnen op zesjarige leeftijd. Op zijn dertiende werd hij herkend als de achtste incarnatie van de Nyentse Lama. Reeds in die tijd waren mensen onder de indruk van zijn helende capaciteiten. Tulku Lobsang ontving een intense opleiding in de basispraktijken van het Boeddhisme, Tibetaanse geneeskunde, astrologie, filosofie en Tantrayana. Tulku Lobsang leert ons dat we het lichaam kunnen gebruiken als een voertuig voor de geest. Bewegingen zoals Lu Jong ondersteunen de helende processen van het lichaam terwijl ze tegelijkertijd onze geest en de negatieve emoties balanceren en kalmeren.  Tulku Lobsang is jong, energiek en humoristisch. Hij heeft een verrassend actuele visie op onze Westerse wereld. Hij leeft volledig dat wat hij onderwijst. Het is zijn wens om onze gezondheid en geluk te verbeteren. Via zijn onderricht en zijn studenten kan Tulku Lobsang de aloude helende wijsheid bewaren. Hij brengt zijn teachings met compassie, humor en in begrijpelijke bewoordingen.

Nangten Menlang

Nangten Menlang is een organisatie die zich inzet voor het behoud en het onderwijs van de Tibetaanse medische wetenschap en de Boeddhistische kennis. Deze Boeddhistische Medische Organisatie is gesticht door de Tibetaanse Lama Tulku Lobsang.

Tulku Lobsang  geeft het hele jaar door over heel de wereld lezingen, workshops, retraites, opleidingen en consulten in afstemming met de plaatselijke Nangten Menlang  organisatie. Tulku Lobsang bracht Lu Jong naar het Westen

 

Lu Jong Certificering

Om Lu Jong te onderrichten moet je gecertificeerd zijn door Tulku Lobsang. Dit biedt een garantie op een hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de overdrachtslijn niet doorbroken wordt. Lu Jong werd eeuwenlang via mondeling onderricht doorgegeven van meester op leerling. Daarom heeft Nangten Menlang International een Teacher Certificeringsprogramma ontwikkeld. Door dit programma wordt een hoge kwaliteitsstandaard bereikt en blijft de beoefening zuiver en maximaal doeltreffend voor iedereen.

 certified

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites.

http://www.lujong.org

http://tulkulobsang.org/en/

http://www.lujong4life.com