Lu Jong, Tibetaanse helende Yoga

Lu Jong is een eeuwenoude Tibetaanse Yoga. Het is een meditatie in beweging, samen met een bewuste ademhaling. Lu Jong bevordert een Mindfullness houding:  een open, vriendelijke, accepterende houding. We leren in het hier en nu te zijn. De Lu Jong oefeningen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd en bekwaamheid.  Lu Jong is eenvoudig maar werkt diep door. Door Lu Jong te beoefen kun je meer energie, openheid, kracht, acceptatie, rust en vertrouwen ervaren.

De 5 Elementen

De Lu Jong Yoga begint altijd met bewegingen gebaseerd op de vijf elementen uit de natuur:

Ruimte, Aarde, Wind, Vuur en Water.  De oefeningen van de 5 elementen zijn gericht op de bewegelijkheid van de wervelkolom.

Houdingen

De 5 elementen oefeningen worden staand uitgevoerd. De meeste andere oefeningen zijn zittend (vajra positie/kleermakerszit). Als je lichamelijke klachten hebt en niet op de grond kunt zitten, of moeilijk kunt staan, kunnen alle oefeningen ook op een stoel gedaan worden.

 Lichaamsbewustzijn

Belangrijk is om tijdens de oefening van Lu Jong goed naar de signalen van je eigen lichaam te luisteren en binnen de grenzen te blijven die het lichaam zelf aangeeft. Lu Jong is een zeer milde Yoga vorm, het mag geen pijn gaan doen. Bij aanhoudende klachten tijdens de oefeningen adviseer ik u naar een huisarts te gaan.

Door regelmatig de oefeningen te doen, houd je lichaam en geest gezond.

Geschiedenis

Lu Jong is een aloude Tibetaanse methode uit de  Bön tradities en is geworteld in de Tibetaanse geneeskunst. ‘Lu’ betekent lichaam en ‘Jong’ betekent transformatie. De milde maar toch krachtige Lu Jong oefeningen zijn ongeveer 8000 jaar geleden ontstaan in Tibet. Hoog in de bergen leefden kluizenaars in nauw contact met de natuur en begrepen dat de elementen uit de natuur (aarde, wind, vuur en water) ook in hun eigen lichaam aanwezig waren. Lu Jong beschouwd de adem als de brug tussen lichaam en geest. Lu Jong yoga laat de energie, de wind en de adem beter door alle kanalen (chakra’s), meridianen en organen stromen. Gedurende ons leven zetten emoties en gedachtepatronen zich vast in ons lichaam en vormen blokkades (de chakra’s sluiten). De Tibetaanse Geneeskunst baseert zich op de overtuiging dat vrijwel alle ziekte in onze wervelkolom ontstaan. De wervelkolom is hetmeest centrale en structurele onderdeel van het menselijk lichaam waar blokkades zich vastzetten. In de vorm en beweging wordt herhaaldelijk druk op bepaalde punten uit geoefend. Op deze manier werken we voorzichtig met de wervelkolom en wordt ruimte gecreëerd rond de wervels. Dit masseren maakt de blokkades los (maakt de chakra’s open) waardoor via ademhaling de energie weer kan stromen en blokkades oplossen.

Tulku Lobsang, Nangten Menlang

Tulku Lobsang Rinpoche

Tulku Lobsang heeft een grote connectie met de bewegingstradities van het Tibetaans Boeddhisme.  Daarna paste hij de bewegingen aan om tegemoet te komen aan de Westerse noden. Tulku Lobsang is een hooggewaardeerde Tibetaanse arts en een eigentijdse Boeddhistische leraar. Hij reist de wereld rond om de helende wijsheid van Tantrayana te delen, en de gezondheid en het geluk van allen te verhogen.Tulku Lobsang leert ons dat we het lichaam kunnen gebruiken als een voertuig voor de geest. Bewegingen zoals Lu Jong ondersteunen de helende processen van het lichaam terwijl ze tegelijkertijd onze geest en de negatieve emoties balanceren en kalmeren. 

Nangten Menlang

Nangten Menlang is een organisatie die zich inzet voor het behoud en het onderwijs van de Tibetaanse medische wetenschap en de Boeddhistische kennis. Deze Boeddhistische Medische Organisatie is gesticht door de Tibetaanse Lama Tulku Lobsang.

Lu Jong Certificering

Om Lu Jong te onderrichten moet je gecertificeerd zijn door Tulku Lobsang. Dit biedt een garantie op een hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de overdrachtslijn niet doorbroken wordt. Lu Jong werd eeuwenlang via mondeling onderricht doorgegeven van meester op leerling. Daarom heeft Nangten Menlang International een Teacher Certificeringsprogramma ontwikkeld. Door dit programma wordt een hoge kwaliteitsstandaard bereikt en blijft de beoefening zuiver en maximaal doeltreffend voor iedereen.

 certified

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites.

http://www.lujong.org

http://tulkulobsang.org/en/